Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Книга за благодарността

21. Ще ти благодарят

Алтернативен линк


21.




ЩЕ ТИ БЛАГОДАРЯТ




Който иска да живее с радост, трябва да бъде запалена свещ. Човек не се радва, защото гори, но защото придобива ценни опитности. Щом придобива опитности, човек помага и на ближните си. Те се ползуват от неговата светлина и благодарят за доброто, което им е направил. Човек се храни от благодарността на ония, които са получили нещо от него. Затова е казано, че човек не живее и не умира за себе си. (15/стр. 194)



Ако някой поиска пет лева за една хубава книга или да се нахрани, не отказвайте на този човек. Подтикът у него е правилен и той трябва да бъде задоволен. Този човек ще благодари и ще оправдае малката жертва, направена за него. (19/стр. 220, 221)



Ти като се отклониш, то ще дойдат други хора и като дойдат на това място, ще се отклонят и те. Та искам сега да бъдете хора, които да не се отклоняват от своя път. Аз говоря за малките подтици. Дойде една мисъл, едно чувство, една постъпка — поправи ги. Може да не са твои. Поправи ги, понеже всички, които дойдат след тебе, ще ти благодарят, защото ти им услужваш. И тогава тези хора няма да правят по-грешката. (23/стр. 75, 76)



Казват: „силна воля”. Ако отидеш при болния човек и му изпратиш сила, той трябва да стане и да каже: „Благодаря ти”. Сила му е липсвала. Чрез волята си ще му пратиш сила и ще му кажеш: „Стани!” Няма какво да му кажеш: „Аз те обичам”. Любовни работи няма да му кажеш. Ако му кажеш така, той няма да стане. Но ще му кажеш: „Стани!” И той ще стане.  (23/стр. 110)



Ти казваш: „Как да го обичам?” Вий знаете как да обичате. Да обичаш някого, е просто подобно както когато обичаш цвете. Сутринта момата като стане, ще отиде на извора, ще вземе най-хубавата вода и ще напои корена на цветето. Това значи да обичаме едно цвете. И цветето понеже има повече любов, пуща повече ухание. Любовта, която излиза от това цвете към тебе, ти казва: „Много ти благодаря, че ме поля”. (23/стр. 314)



Казано е: „Блага дума отваря железни врата”. Следователно кажи на човека една блага дума да го повдигнеш и успокоиш. Острата, груба дума възбужда, дразни човека. Благата дума е естествена храна за човека. Дай му сладка храна, ако искаш да ти благодари. (73/стр. 134)



Ще пееш, когато ти се пее; ще запееш и не се бой, който и да е там. Ама имало болен. Ако твоята песен е Божествена, този болен ще стане от леглото си и ще оздравее. Той ще ти каже: „Благодаря, че ми запя”. (75/2:7)





НАГОРЕ